Zo onderhoud je jouw Stihl Tuingereedschap

11 Jun 2024
Zo onderhoud je jouw Stihl Tuingereedschap

Stihl tuingereedschap staat bekend om zijn betrouwbaarheid en prestaties. Of je nu een kettingzaag, heggenschaar, grastrimmer of bladblazer hebt, goed onderhoud is cruciaal om jouw tuinmachines in topconditie te houden. Daarmee verleng je ook de levensduur. In deze blog delen we essentiële onderhoudstips voor jouw Stihl gereedschap, zodat je altijd optimaal kunt werken in je tuin.

Regelmatig schoonmaken

Na elke gebruiksbeurt kan er vuil, stof en plantresten achterblijven op het gereedschap. Dit kan de prestaties in de toekomst verminderen en slijtage van het gereedschap versnellen. Regelmatig schoonmaken helpt om dit te voorkomen en zorgt ervoor dat je gereedschap soepel blijft werken.

Hoe maak je schoon?

 • Kettingzaag: Verwijder zaagspaanders en overtollige olie met een borstel of perslucht. Controleer ook de oliekanalen en reinig de kettinggeleider en zaagketting grondig.
 • Heggenschaar: Veeg het blad schoon met een doek en gebruik een speciaal reinigingsmiddel om hars en vuil te verwijderen. Smeer de bladen na het reinigen.
 • Grastrimmer: Verwijder grasresten rond de trimmerkop en controleer of de draad vrij kan draaien.
 • Bladblazer: Verwijder vuil uit de luchtinlaat en maak de blaaspijp schoon.

Juiste smering

Smering vermindert wrijving tussen bewegende delen en voorkomt oververhitting en slijtage. Regelmatig smeren zorgt ervoor dat je gereedschap soepel blijft werken en verlengt de levensduur van de belangrijkste componenten.

Hoe moet je smeren?

 • Kettingzaag: Vul de olietank bij met kettingzaagolie voordat je de zaag gebruikt. Controleer regelmatig de oliestroom en zorg ervoor dat de ketting altijd goed gesmeerd is.
 • Heggenschaar: Smeer de snijbladen na elke schoonmaakbeurt met speciale spray of olie.
 • Grastrimmer: Controleer de trimmerkop en smeer indien nodig de bewegende delen met vet.
 • Bladblazer: Controleer en smeer de aandrijfassen indien de blower hiermee is uitgerust.

Accu-onderhoud

Stihl accu's bieden krachtige prestaties, maar vereisen wel een goed onderhoud om hun capaciteit en levensduur te behouden. Volg deze tips om de accu in topconditie te houden:

 • Opladen: Laad je accu's op bij kamertemperatuur en vermijd extreme temperaturen. Gebruik altijd alleen Stihl opladers.
 • Opslag: Bewaar je accu’s op een droge en koele plaats. Als je ze voor een langere tijd niet gebruikt, laad ze dan tot ongeveer 50% op en controleer elke paar maanden de lading.
 • Gebruik: Laat accu’s niet volledig leeglopen en voorkom overmatige ontlading. Vervang accu’s die tekenen van slijtage vertonen.

Controle en vervanging van onderdelen

Belangrijke onderdelen die regelmatig onderhoud vereisen en die je regelmatig moet checken of ze vervangen moeten worden:

 • Ketting en zaagblad: Controleer de spanning en scherpte van de kettingzaag regelmatig. Slijp of vervang de ketting indien nodig met speciale slijpmaterialen.
 • Snijbladen: Controleer de heggenschaarbladen op scherpte en slijp ze indien nodig. Vervang bladen die beschadigd zijn.
 • Trimmerdraad: Controleer en vervang de trimmerdraad regelmatig om optimale snijprestaties te behouden.
 • Luchtfilters: Reinig of vervang luchtfilters om een goede luchtstroom te behouden en de motorprestaties te optimaliseren.

Brandstof voor Stihl benzine gereedschap

Voor Stihl tuingereedschap dat op benzine werkt, is het belangrijk om de juiste brandstof te gebruiken en deze goed te beheren. Gebruik altijd hoogwaardige, verse benzine en meng deze met de aanbevolen Stihl olie in de juiste verhouding. Vermijd het gebruik van oude brandstof, omdat deze kan afbreken en schade kan veroorzaken aan de motor.

Voor langdurige opslag, bijvoorbeeld tijdens de winter, laat je de motor draaien totdat de brandstoftank leeg is. Dit voorkomt dat er residu in het brandstofsysteem achterblijft, wat kan leiden tot verstoppingen en opstartproblemen in het voorjaar.

Professioneel onderhoud door een specialist

Hoewel veel onderhoud thuis kan worden gedaan, is het soms noodzakelijk om jouw Stihl tuinmachines naar een gecertificeerde specialist te brengen. Dit kan zijn voor een uitgebreide jaarlijkse service of wanneer je problemen ondervindt die je zelf niet kunt oplossen. Bij Kraakman Tuinmachines bieden we professionele onderhoudsdiensten om ervoor te zorgen dat jouw gereedschap in topconditie blijft.

Misschien ook interessant: