Waarvoor gebruik je een grondboor

16 Feb 2024
Waarvoor gebruik je een grondboor

Waarvoor gebruik je een grondboor


Een grondboor met benzinemotor vergemakkelijkt het zware werk bij het graven van een plantgat of het maken van een paalfundering voor een schutting, tuinhuis of carport. Ook bij het maken van drainagegaten, het plaatsen van boompalen, een hekwerk of bij het nemen van bodemstalen.

Afhankelijk van de klus kies je de grondboor die bij jou past. De lichte eenpersoons-grondboor BT 45 is bijvoorbeeld handig voor plantgaten, maar ook te gebruiken als houtboor. Tuinier je op zware grond, dan biedt de professionele grondboor BT 131 (met Quickstop boor-rem voor extra veiligheid) of de krachtige tweemans-grondboormachine BT 360 uitkomst. Als Stihl-experts hebben wij voor elke grondsoort en elke klus de juiste boor in huis.

De plantgat-boren, houtboren en verkruimelaars kun je met accessoires helemaal aanpassen voor jouw klus. De boren hebben een lengte van 360 tot 870 mm, en een diameter tot 400 mm. Sommigen kun je verlengen met één of twee verlengstukken. Bij de Stihl BT 131 boor je met 1 verlengstuk al op ongeveer 1,2 m diep, en met de Stihl BT 360 op 1,7 m!

Verticale drainage bevordert de afwatering in de tuin. Boor diepe gaten op de plek waar regenwater blijft staan. Vul de gaten met grind of grof zand. Is de ondergrond ondoordringbaar, boor daar doorheen, zodat het water via de ondergrond weg kan.

Planten of verplanten doe je in oktober-december. Een grondboor is goed voor diepe plantgaten, zoals bij een haag. In de herfst is het nog vrij warm en vochtig, waardoor de haagplanten snel aanslaan. De sapstroom van bladverliezende planten komt dan tot stilstand waardoor ze zich gemakkelijk laten verplanten. De gaten moeten ongeveer twee keer zo diep en breed zijn als de wortelkluit.

Werk bij het gebruik van een grondboor altijd veilig. Draag veiligheidskleding, een veiligheidsbril en stevige laarzen. Zorg ervoor dat je de machine onder controle hebt. Wij bij Kraakman Tuinmachines adviseren u graag hoe om te gaan met de machine van uw keuze.

Misschien ook interessant: