Kettingzaag kopen? Waar moet ik op letten?

16 Feb 2024
Kettingzaag kopen? Waar moet ik op letten?

Kettingzaag kopen? Waar moet ik op letten?

Een kettingzaag op accu, benzine of elektrisch kopen? De keuze is volop en dat maakt het soms lastig bij de aanschaf van een kettingzaag. Daarom hebben wij ons advies voor u samengesteld, zodat u met de juiste machine aan de slag kunt.

Bent u een particulier die met een kettingzaag in de tuin aan de slag gaat? Of vraagt het dagelijkse werk om het zwaardere materiaal? Het assortiment van Kraakman Tuinmachines Tuinmachines biedt voor iedere toepassing een oplossing!

 

Een kettingzaag op benzine

Het meest bekend is de kettingzaag op benzine. Dit type kettingzagen biedt een grote variatie in vermogen en kracht. Het spreekt dan ook voor zich dat de benzine kettingzaag praktisch voor elke klus geschikt is, zowel voor de particuliere als professionele gebruiker.

Voor het particuliere gebruik van een kettingzaag moet u denken aan het incidenteel zagen van bomen of dikkere takken, op en rondom uw erf. Hiervoor lenen de lichte modellen benzine kettingzagen zich uitstekend: ruim voldoende kracht, maar niet te groot.

Als professional in het groenonderhoud gebruikt u met regelmaat een kettingzaag. Ook voor de grootste klussen is een betrouwbare kettingzaag een must. We zien hier dan ook vaak de middelzware krachtige benzine kettingzagen gebruikt worden door de groenprofessional.

Voor het echte zware werk in de bosbouw is er een ruim aanbod aan zware benzine kettingzagen. De machines uit dit hogere segment maken zelfs de zwaarste klus een fluitje van een cent.

Benzinekettingzagen zijn groter en zwaarder dan de alternatieven die hieronder toegelicht worden. Daarnaast zijn ze ook wat minder milieuvriendelijk door het gebruik van benzine en het geluid dat wordt geproduceerd door de motoren.

 

Een kettingzaag op accu

De kettingzaag op accu is, net als andere accu aangedreven tuinmachines, de afgelopen jaren erg populair geworden. Geen CO2 uitstoot, enorm stil in het gebruik en verrassende prestaties…

Men denkt namelijk nog steeds dat het vermogen van een accukettingzaag kleiner is dan de traditionele benzine aangedreven variant. Niet is minder waar! De accucapaciteit biedt namelijk minstens zoveel vermogen als een gemiddelde benzine kettingzaag. Een kettingzaag op accu is daarom uitermate geschikt voor de meeste klussen. Bovendien is de accu capaciteit enorm verbeterd, waardoor u zorgeloos uw klus kunt uitvoeren en geen boom heel blijft.

TIP: een extra accu zorgt ervoor dat u altijd aan het werk kunt blijven met uw kettingzaag.

Niet alleen bij de particulier, maar ook bij de professional wint de accukettingzaag terrein. Vanwege de prestaties, maar ook vanwege de milieuvriendelijkheid en de minimale geluidsproductie.  Fijn voor uzelf, de opdrachtgever en de omgeving!

Daarnaast is een accu kettingzaag erg handzaam en vaak lichter dan de doorgaans robuuste benzine kettingzaag met brandstoftank.

 

Een elektrische kettingzaag

De elektrische kettingzaag is de meest lichte variant en wordt gebruikt voor de kleinere klusjes rondom huis. Denk hierbij aan het zagen van kachelhout of het verwijderen van dunnere takken of boomstronken.

Ook voor het werk dat om precisie vraagt is een elektrische kettingzaag een goede keuze!

Zaagblad: lang of kort?

De zaagbladlengte is volledig afhankelijk van de klus die u gaat doen. Voor de kleinere bomen met een doorsnede tot 35 centimeter, kunt u prima uit de voeten met een zaagblad van minimaal 30 centimeter.

Gaat u voor dikkere bomen? Kies dan voor een bladlengte van minimaal 35 of 40 centimeter. Voor het zagen van takken of haardhout is de lengte van het zaagblad minder van belang.

 

Het vermogen: wat is wijsheid?

Een kettingzaag met een groot vermogen geeft meer kracht. Vaak heeft een grotere kettingzaag ook een groter vermogen.

Bij benzine kettingzagen wordt het vermogen aangegeven in kilowatt (kW). Het aanbod in benzinekettingzagen is groot met uiteenlopende vermogens. Van licht tot ontzettend zwaar en hetzelfde geldt voor het formaat en gewicht.

Het vermogen van accu kettingzagen wordt uitgedrukt in Wh (watt uur). Dit vermogen varieert gemiddeld tussen de 72 Wh voor een lichte accuzaag tot 180 Wh of meer voor een zwaardere accu kettingzaag.

Voor de elektrische herkennen we de vermogens die als watt worden uitgedrukt.

Het vermogen dat u nodig heeft, is afhankelijk van de klus. Stelregel: hoe zwaarder de klus, hoe groter het vermogen. Of: hoe langer de klus, hoe meer vermogen. Meer vermogen maakt het zagen makkelijker en doet de machine het werk, zonder de limiet op te zoeken.

 

De zaagsnelheid

De zaagsnelheid of kettingsnelheid wordt uitgedrukt in meters per seconde (m/2). Deze snelheid bepaalt hoe snel er gezaagd kan worden. Met een zaagsnelheid vanaf 12 m/s zit u voor de meeste klussen goed.

Ook hier geldt: hoe meer vermogen, hoe groter  het bereik in zaagsnelheid.

 

Stihl

Sinds jaar en dag is Stihl hét merk voor particulier en professioneel gebruik van tuinmachines. Kraakman Tuinmachines is dan ook erkend dealer van dit toonaangevende en betrouwbare merk.

In onze webshop vindt u een zeer compleet aanbod. Komt u er zelf niet uit? Laat u dan adviseren door onze productspecialisten. Neem contact op via info@Kraakmantuinmachines.com of bel naar 085-0801902

Graag tot ziens bij Kraakman Tuinmachines , uw groenspecialist!

More articles