Uw heg snoeien? Ons advies!

21 Sep 2020
Uw heg snoeien? Ons advies!

Uw heg snoeien? Ons advies!

Wat is het juiste moment?

September is een geschikt moment om uw heg te snoeien. Dit geldt voor zowel de heg die het blad verliest als ook de heg die continu groen blijft. Onder andere de taxus, buxus en de beuk zijn veel gebruikte haagsoorten.

Een uitzondering is de hulst of conifeer, want deze kunt u beter voor september al gesnoeid hebben.

 

De juiste uitrusting en voorbereiding

Gaat u met uw heggenschaar of snoeischaar aan de slag? Zorg dat u goed bent voorbereid, zodat het werk zo gedaan is. Goed gereedschap is namelijk al het halve werk!

1.)   Zorg voor een scherpe snoei- of heggenschaar

Er is namelijk niks zo vervelend als een botte schaar. Het eindresultaat wordt hier namelijk niet mooier van en het werk duurt mogelijk ook nog eens een stuk langer.

2.)   Zorg voor een volle accu of tank

Zorg dat uw brandstoftank van uw heggenschaar is bijgevuld of dat de accu is opgeladen voordat u aan uw snoeiklus begint. Zo kunt u snoeien zonder ongewenste onderbrekingen.

3.)   Het goede gereedschap voor uw snoeiklus

Weet wat u gaat snoeien! Een klus in de tuin vraagt om het juiste gereedschap, wat belangrijk is voor een optimaal resultaat en prettig werken.

 

 

Een hoge heg snoeien?

Een hoogsnoeier of heggenschaar op steel is enorm handig bij een hoge heg, zodat u echt ‘meters kunt maken’ en recht kunt snoeien. De heggenscharen op steel zijn zowel op accu, benzine of elektrisch aangedreven te krijgen.

 

 

Een lage heg snoeien?

Voor een lagere heg is een compacte heggenschaar een goede keuze. Deze zijn erg handzaam en licht van gewicht en tevens accu, benzine of elektrisch aangedreven verkrijgbaar.

Buxus snoeien?

Voor het fijne snoeiwerk van uw buxus of sierhaag komt een buxusschaar of kleine snoeischaair van pas. De Stihl HSA 26 is zo’n schaar om te gebruiken voor de kleine hoekjes en een perfecte vorm!

4.)   Een strakke heg als eindresultaat!

Een mooie strakke heg is het gewenste eindresultaat van uw snoeiklus. Dit valt of staat met een juiste manier van snoeien. Begin onderaan en werk evenredig naar boven toe. Op deze manier valt het snoeiafval altijd naar beneden en krijgt u een strak resultaat.

De bovenkant van uw heg snoeit u met het blad horizontaal. Snoei dit tot net zover als de vorige snoeibeurt, zodat uw heg altijd even breed is en niet uitschiet aan de bovenzijde.

 

 

5.)   Makkelijk opruimen van het snoeiafval.

Bij het snoeien van uw heg valt er natuurlijk een hoop groenafval op de grond. Wilt u dit makkelijk verzamelen? Zorg dat u samen met een bladhark of bladblazer een tuinafvalzak of  kruiwagen bij de hand heeft. Zo heeft u het snoeiafval in een mum van tijd bij elkaar en opgeruimd. Opgeruimd staat netjes!

Tip: leg een zeil of plastic op de grond waar u moet snoeien. Na het snoeien pakt u dit bij elkaar en is het opgeruimd zonder te harken of blazen. Wilt u het snoeiafval zo klein mogelijk in uw container of op de composthoop? Gebruik dan een hakselaar voor de verwerking van takken en bladeren.

6.)   Reinig de heggenschaar na de klus.

Zo, wat fijn….de heg is weer strak en het snoeiafval is opgeruimd. Vergeet niet om uw heggenschaar te onderhouden, zodat deze altijd klaar is voor de volgende klus. Het is aan te raden om na elke klus harsoplosmiddel (Stihl Superclean) te gebruiken. Zo blijven harsresten weg en de messen gesmeerd.  

 

Meer weten over de heggenscharen van Kraakman Tuinmachines?

Als officiële Stihl dealer heeft Kraakman Tuinmachines alles in huis voor een mooie tuin. Heeft u nog vragen over ons aanbod aan heggenscharen of andere tuinmachines? Neem contact op via 085 – 0801902 of info@kraakmantuinmachines.com.

Graag tot ziens bij Kraakman Tuinmachines, uw groenspecialist!

More articles