Mulchen: Wat is het en wanneer kan je het het beste doen?

16 Feb 2024
Mulchen: Wat is het en wanneer kan je het het beste doen?

Mulchen: Wat is het en wanneer kan je het het beste doen?

Wat is mulchen?

Mulchen betekent het toedekken van de bodem met organisch materiaal. Denk bijvoorbeeld aan versnipperd gras, bladeren, compost, houtresten of boomschors. In deze blog vertellen we wat de voor- en nadelen van mulchen zijn, wanneer u het beste kunt mulchen, hoe dik de laag moet zijn en welke machines u het beste kan gebruiken. Zo is uw tuin straks klaar voor ieder seizoen.

Mulchen staat voor het met organisch materiaal toedekken van de bodem. Vaak wordt mulchen in één adem genoemd met het maaien van gras dat kan blijven liggen, omdat het wordt fijngesneden door het maaimes van de grasmaaier. Echter kan een mulchlaag ook bestaan uit tuinresten zoals versnipperde bladeren, compost, houtresten of boomschors. Deze mulchlagen zie je vaak in bloem- en plantenperken of looppaden.

In deze blog vertellen we meer over de voor- en nadelen van mulchen bij het maaien van gras. Ook gaan we in op wanneer te mulchen, de optimale dikte van de mulchlaag en welke machines het beste te gebruiken zijn bij het mulchen.

 

Organische materialen als voeding voor de bodem

Tuinresten zijn organische materialen en zitten vol met waardevolle voedingsstoffen. Bij mulchen stellen de tuinresten de voedingsstoffen opnieuw ter beschikking voor de bodem. Het beschermt uw tuin tegen kou en warmte. Daarnaast heeft u minder volle afvalzakken met gras- en tuinresten. Een waardevolle, natuurlijke ingreep.

Wanneer kan je het beste mulchen?

Het mulchen van gras kan in principe het hele jaar door, maar om bodemverstikking te voorkomen is het wel belangrijk dat er dan regelmatig geverticuteerd wordt.

Het mulchen van de bodem rondom planten doe je bij voorkeur eenmaal in het najaar en eenmaal in het voorjaar. Doe dit altijd op een vochtige grond. In de winter beschermt mulchen tegen de kou, doordat de vorst minder doordringt in de grond. En bij fikse regenbuien slaat de grond, door het mulchen, niet dicht. In de zomer beschermt een mulchlaag juist tegen uitdroging tijdens warme, zonnige periodes. De mulchlaag zorgt er namelijk voor dat het vocht minder snel onttrekt. Uw tuin heeft hierdoor ook minder water nodig. Direct een mooie manier om het waterverbruik in Nederland te beperken. Het mulchen van gras kan het hele maaiseizoen.

De voordelen van mulchen:

  • Het beschermt de bodem in de zomer tegen uitdroging tijdens zonnige periodes
  • Het beschermt de bodem in de winter tegen kou en vorst
  • Minder waterverspilling – vocht wordt beter behouden in de bodem
  • Minder last van onkruid en mosgroei
  • Geen volle afvalzakken met gras- en tuinresten meer

De nadelen van mulchen:

  • Grote hoeveelheden mulchmateriaal kunnen het gazon verstikken
  • Er mag maximaal gras met een lengte van 2,5 tot 4 cm gemaaid worden. Dit is fijn genoeg om snel te composteren
  • De versnipperde tuinresten kunnen zich sneller verspreiden in uw tuin

Hoe dik moet de laag zijn?

Over het algemeen geldt: hoe fijner de mulch, hoe dunner de laag. Gebruikt u gras dan raden wij een maximale dikte van 5 centimeter van dunne laagjes aan. Probeer te voorkomen dat de mulchlaag te dik is, dan kan er schimmel ontstaan.

Hoe werkt mulchen met een mulchmaaier?

Een mulchmaaier maait het gras, om het vervolgens te versnipperen tot fijne deeltjes. Deze deeltjes worden door de luchtstroom gelijkmatig in uw gazon gedrukt. De overgebleven snippers zitten boordevol voedingsstoffen. Bijkomend voordeel is dat volle compostbakken met gras- en tuinresten verleden tijd zijn. Maai het gras op momenten dat het niet te vochtig is.

Extra tip

Laat het gras op uw gazon niet te lang worden, dan wordt de mulchlaag te dik en kan het gaan rotten. Te laat met maaien? Vang dan het gemaaide gras eerst een keer op of hark het bij elkaar bij kleinere oppervlakten.

 

Machines voor het mulchen

Hieronder vertellen we meer over machines die u kunt gebruiken voor het mulchen, zodat u optimaal kunt blijven genieten van uw gazon.

Mulchmaaiers

Mulchmaaiers zijn ontworpen om uw gras kort en klein te maaien. Eigenlijk kunt u het zien als een grasmaaier met mulchfunctie. Hiermee wordt het gemaaide gras direct uitgestrooid als voeding voor uw gazon. Dit betekent een reductie van uw kunstmest, minder tuinafval en de hark kan in uw schuur blijven staan.

Een overzicht van mulch maaiers

Stihl RM 2.2 R 

Stihl RM 3 RT 

Stihl RM 4 RT 

 

 

Een standaard mulch-optie is overigens niet noodzakelijk, want diverse maaiers van Stihl kunnen met een mulch-kit toch worden voorzien van een mulch-functie. Bijvoorbeeld de Stihl RMA 339 accumaaier met mulch-optie en de Stihl RMA 448 accumaaier met mulch-optie.

 

Ook onze zitmaaiers van Stihl en John Deere kunnen mulchen. Is het niet standaard, dan is er optioneel een mulchfunctie mogelijk. Zo kunt u ook op grotere gazons uw gras laten liggen en is opvangen niet meer nodig. 

Hakselaar

De herfst is het ideale seizoen om de tuin even flink te snoeien. Met een hakselaar maakt u van het snoeiafval, zoals takken, perfect mulchmateriaal. Strooi het over uw sier- of moestuin en uw tuin is klaar voor de koudere temperaturen.

Takkenhakselaars zijn er niet alleen voor de professional, maar natuurlijk ook voor particulier gebruik. Zowel op benzine aangedreven als elektrisch met een kabel.

Verticuteermachines

Om uw gazon in de juiste conditie te houden is een verticuteermachine onmisbaar. Het voorkomt dat het gras te weinig lucht krijgt of dichtgroeit door dood gras of mos. Met een verticuteermachine blijft uw gras in topconditie.

Nog vragen over mulchen? Wij helpen graag!

Hopelijk weet u na het lezen van onze blog alles over mulchen. Mocht u nog vragen hebben, stel ze dan gerust. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Misschien ook interessant: