Terug naar overzicht Met welk tuingereedschap houd je je gras gezond?
Blog / 01 Jul 2020

Met welk tuingereedschap houd je je gras gezond?


Een mooie en gezonde grasmat ontstaat niet vanzelf. Naast liefde en geduld, is het gebruik van het juiste tuingereedschap ook essentieel. Dit juiste tuingereedschap lichten wij graag stapsgewijs toe, zodat u verzekerd bent van een gezonde grasmat. Jaar in jaar uit!

1. Verticuteren

Na verloop van tijd kan er mosvorming ontstaan op uw grasmat. Dit komt door achtergebleven grasresten die een viltlaag vormen tussen het gras. Hierdoor komt zonlicht niet goed bij het gras en worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. Mos krijgt hierdoor kans zich te ontwikkelen. Het verwijderen van deze viltlaag is eenvoudig tegen te gaan met een verticuteermachine.

Stihl RL 540

Afbeelding: een Stihl verticuteermachine

Een verticuteermachine verwijdert het mos en zwakkere stukken gras. Hierdoor krijgt de grasmat weer de ruimte om aan te sterken en dicht te groeien.

Verticuteren proces

Afbeelding: de werking van een verticuteermachine - verwijdert het mos uit het gras.

Het is aan te raden om minimaal één keer per jaar het gazon te verticuteren. Zorg dat u voorafgaand aan de eerste keer verticuteren al een aantal keer het gras heeft gemaaid. Het beste moment om gras te verticuteren is april of oktober. Lees hier meer over verticuteren.

2. Beluchten

Na het verticuteren is het van belang om de wortels van de grasmat lucht te geven. Hierdoor worden voedingsstoffen uit de grond opgenomen. Door middel van een gazonbeluchter worden er gaatjes in de grasmat geprikt. Voedingsstoffen zoals gazonmest krijgen vrij baan om naar de wortels van het gazon te gaan.

Pinnen van een gazonbeluchter

Afbeelding: de pinnen van een gazonbeluchter

Het beluchten van het gazon kan het beste na het verticuteren worden gedaan. Zo krijgt de grasmat de volledige ruimte om te herstellen.

Tip: u kunt ook een 4-tands mestvork gebruiken om de grasmat te beluchten. Steek deze tot halverwege de tanden in de grond en wiebel voorzichtig, zodat het gras en wortels niet beschadigen. Doe dit om de 15 tot 20 centimeter.

3. Bemesten

Na verloop van tijd kunnen de voedingsstoffen uit de grond onder de grasmat verminderen. Om dit op peil te brengen is bemesting een logische stap. Dit kan natuurlijk met kunstmest, maar ook met organische mest.

Het is van belang om de bemesting gelijkmatig aan te brengen. Natuurlijk kunt u dit met de hand doen. Echter biedt een meststrooier meer garantie voor het gelijkmatig aanbrengen van de mest.

Tielburger TM 230

Afbeelding: Tielbürger TM230 meststrooier 

Voor het beste resultaat en voldoende voedingsstoffen is tweemaal per jaar bemesten voldoende. De beste momenten zijn het voorjaar en de zomer.

Tevens is het raadzaam om na de laatste maaibeurt (doorgaans in oktober) het gazon te voorzien van kalk. Dit houdt de zuurgraad van de grond op peil en krijgt mos minder kans zich te ontwikkelen.

Het strooien van kalk kan ook uitstekend met een meststrooier.

Tip: zorg na het bemesten voor beregening van het gazon, zodat de meststoffen kunnen zakken en worden opgenomen in de ondergrond.

4. Maaien

Een mooi en strak gazon krijgt u door het met regelmaat te maaien. Kiest u voor een handmaaier op accu, of eentje die op benzine of elektriciteit is aangedreven? Daarnaast kunt u ook nog kiezen voor een zitmaaier of een robotmaaier.

RM 248RMI 422 Robotmaaier

Afbeeldingen: Stihl handmaaier en Stihl robotmaaier

Deze keuze is volledig afhankelijk van uw situatie. Voor een groot gazon raden is een zitmaaier aan te raden. Bij een kleiner gazon biedt een loopmaaier uitkomst. Gaat u voor gemak? Leun achterover en kijk hoe een robotmaaier uw gazon in topconditie houdt!

Mulchen of opvangen?

Wilt u het gras laten liggen of juist na elke maaibeurt verzamelen? 

Heeft u een mulchmaaier? Zorg dan dat het gras met grote regelmaat wordt gemaaid. De grassprieten moeten immers klein zijn om te laten liggen. Hierdoor verteert het gemaaide gras beter en wordt het als natuurlijke voedingsstof opgenomen voor het gazon.

Zowel een zitmaaier als een handmaaier, maar ook een robotmaaier kunnen mulchen. Deze maaiers zijn (optioneel) voorzien van mulchmessen. Deze messen snijden het gras niet één maar twee keer door. Hierdoor wordt het gras klein en kan het blijven liggen. 

Stihl RM 2 RC

Afbeelding: Stihl Mulchmaaier

Let op: bij mulchen is de kans op mosvorming groter door verdichting van de ondergrond door niet verteerde grasresten. Zorg daarom dat u minimaal één keer per jaar uw gazon verticuteert.

Wilt u het gras verzamelen tijdens of na uw maaibeurt? Maak dan gebruik van een grasmaaier met opvangbak. Dit kan bij zowel de duwmaaiers als bij zitmaaiers met grasopvang. Gaat uw voorkeur naar een zitmaaier met zij-uitworp? Dan dient u na het maaien het gras te verzamelen met een gras- of bladhark.

Stihl RM 448

Afbeeldingen : Stihl duwmaaier met grasopvang en John Deere zitmaaier met zij-uitworp

Tip: voor een goed advies over de juiste maaier neemt u contact op via 085 – 08 01 902 of bezoekt u één van onze vestigingen.

5. Onderhouden

Het onderhouden van een gazon gaat verder dan alleen maaien en bemesten. Na verloop van tijd lopen de uiteinden van het gazon uit en staat er gras op plekken die met uw gazonmaaier minder goed te bereiken zijn. Ook kan het voorkomen dat er onkruid gaat groeien in uw mooie grasmat.

Het is daarom van belang dat uw grasmat het gehele maaiseizoen wordt onderhouden en bijgehouden. Zo heeft u het hele jaar plezier van een mooi en gezond gazon.  

Uitlopende randen & opstaand gras

De randen van uw gazon en opstaand gras rond perken, paaltjes of bloembakken zijn met uw gazonmaaier minder goed te bereiken en te maaien. Voor de finishing touch van uw grasmat raden wij u aan een kantenmaaier, grastrimmer of bosmaaier te gebruiken.

U zult versteld staan dat uw gazon er hierdoor meteen nóg verzorgder uit ziet.

Stihl FSA 56

Afbeelding: Stihl accu grastrimmer

Onkruid

Krijgt onkruid een kans zich te ontwikkelen? Zorg dan dat het gras niet te kort wordt gemaaid. Door kort gemaaid gras is er veel lichtinval. Hierdoor is de kans op onkruid groter. Een graslengte van 5 á 6 centimeter is al voldoende om de lichtinval te beperken en de groei van onkruid in te perken.

Bladeren en groenafval verzamelen

Ligt uw gazon na winderig weer of in de herfst bezaaid met bladeren? Het laten liggen van bladeren en takken kan uiteindelijk leiden tot mosvorming, omdat het gazon wordt afgesloten van licht.

Gebruik dan een bladhark, bladblazer of bladzuiger om dit te verzamelen en vervolgens af te voeren.

Stihl Bladblazer

Afbeelding: Stihl bladblazer

Blijf uw gazon onderhouden, ook buiten het seizoen. Zo heeft u veel plezier van een mooie grasmat, jaar in jaar uit!

Kunnen wij u van dienst zijn?

U heeft stapsgewijs ons advies gelezen welke machines u nodig heeft voor een gezonde grasmat. In onze webshop vindt u alle mogelijkheden. Met het brede aanbod garanderen wij u de juiste machines voor een mooi gazon.

Als officiële dealer van onder andere Stihl en John Deere bieden wij u dan ook echte kwaliteitsmerken die hun sporen reeds hebben verdiend. Neem voor vragen of meer informatie contact op via 085 – 08 01 902 of mail naar [email protected].

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »